Zelená káva - praktický sprievodca svetom zelenej kávy

 

Čo je Zelená káva?

Zelená káva, tiež známa ako surová káva, je káva, ktorá ešte neprešla procesom praženia. Po zbere sú kávové zrná zbavené svojich šupiek a sušené, ale nie sú vystavené vysokým teplotám potrebným na praženie. To znamená, že si zachovávajú všetky svoje prirodzené vlastnosti, vrátane chuti, vône a živín, ktoré sú často zmenené počas praženia.
Zelená káva má svoje špecifické chuťové vlastnosti, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu, kde bola pestovaná, a metód spracovania, ktoré boli použité. Tieto faktory robia zo zelenej kávy ideálnu surovinu pre domácich pražičov, ktorí si chcú prispôsobiť každý krok prípravy svojho obľúbeného nápoja.

 

 

 

Pôvod Zelenej Kávy


Káva sa pestuje v rôznych častiach sveta, kde sú klimatické podmienky ideálne pre pestovanie kávovníkov. Medzi najvýznamnejšie pestovateľské regióny patria:

 

Brazília Kolumbia Vietnam Etiópia
Brazília je najväčším producentom kávy na svete a jej káva je známa svojou vyváženou chuťou s tónmi čokolády a orechov. Káva z Brazílie je ideálna pre tých, ktorí preferujú jemnejšie a sladšie chute. Kolumbijská káva je známa svojou jemnosťou a vyváženou kyslosťou. Vďaka optimálnym pestovateľským podmienkam ponúka káva z Kolumbie bohaté chuťové profily s tónmi karamelu a citrusov.

Vietnam je druhým najväčším producentom kávy na svete, pričom jeho produkcia je prevažne zameraná na robustu. Káva z Vietnamu má silnú a výraznú chuť, ktorá je ideálna pre tých, ktorí preferujú intenzívnejší kávový zážitok. Etiópia je považovaná za kolísku kávy. Káva z Etiópie je známa svojimi komplexnými chuťovými profilmi, ktoré môžu obsahovať ovocné a kvetinové tóny. 

 

 

Pripravili sme si pre Vás Vzorkové balenie zelenej kávy

 

 

Spracovanie kávy

Spracovanie kávy je jedným z najdôležitejších krokov, ktoré ovplyvňujú jej výslednú chuť. Existujú dva hlavné spôsoby spracovania kávy: mokré a suché spracovanie.

 

Mokré spracovanie (Washed)
Mokré spracovanie zahŕňa odstránenie dužiny kávových čerešní ešte pred sušením. Zrná sú následne fermentované vo vode, čo pomáha odstrániť zvyšky dužiny a slizovitého obalu. Tento proces vedie k čistejšiemu a jasnejšiemu chuťovému profilu kávy. Mokré spracovanie je bežné v oblastiach s dostatkom vody, ako je Stredná a Južná Amerika.

 

Suché spracovanie (Natural)
Suché spracovanie je tradičná metóda, pri ktorej sú celé kávové čerešne sušené na slnku. Tento proces trvá niekoľko týždňov, počas ktorých sa čerešne pravidelne otáčajú, aby sa zabezpečilo rovnomerné sušenie. Po vysušení sa šupky odstránia. Táto metóda zachováva viac z ovocných a sladkých tónov kávy a je bežná v oblastiach s obmedzeným prístupom k vode, ako je Etiópia a Brazília.

 

Polomokré spracovanie (Semi-washed alebo Honey)
Táto metóda kombinuje prvky mokrého a suchého spracovania. Dužina čerešní je čiastočne odstránená a zrná sú sušené s častou zvyškovou dužinou. Tento spôsob spracovania vedie k káve s vyváženou chuťou, ktorá má sladkosť a plnosť suchého spracovania, ale aj jasnosť mokrého spracovania.

 

 



Cesta Kávy od Kávovníka k Pražičovi

 

Každý šálok kávy, ktorý si vychutnáte, má za sebou dlhú cestu, ktorá začína na plantáži a končí v pražiacej miestnosti. Tento proces zahŕňa niekoľko kľúčových fáz:

 

Zber
Káva sa zbiera buď ručne, alebo mechanicky. Ručný zber je náročnejší a drahší, ale zabezpečuje, že sa zbierajú len tie najzrelšie čerešne. Mechanický zber je rýchlejší, ale môže zbierať aj nezrelé alebo prezreté čerešne, čo môže ovplyvniť kvalitu výslednej kávy.

 

Spracovanie
Po zbere sa kávové čerešne spracujú jednou z metód opísaných vyššie (mokré, suché, polomokré spracovanie). Tento krok je kritický pre zachovanie kvality a chuťových vlastností kávy.

 

Sušenie a Triedenie
Po spracovaní sú kávové zrná sušené na slnku alebo v sušiarňach, aby sa znížil ich obsah vlhkosti na ideálnu úroveň pre skladovanie a export. Zrná sú potom triedené podľa veľkosti a kvality, aby sa zabezpečilo, že len najlepšie zrná sa dostanú k pražičom.

 

Export a Skladovanie
Suché a vytriedené zrná sú balené do jutových vriec a exportované do rôznych častí sveta. Po príchode do cieľovej destinácie sú zrná skladované v klimatizovaných skladoch, aby sa zachovala ich čerstvosť a kvalita.

 

 

Zelená káva predstavuje fascinujúcu cestu pre každého milovníka kávy, ktorý chce preskúmať proces prípravy od základov až po finálny šálok. Jej bohatý pôvod, rôzne metódy spracovania a možnosti domáceho praženia ponúkajú nekonečné možnosti na objavovanie nových chuťových profilov.

Domáce praženie vám umožňuje mať plnú kontrolu nad každým aspektom prípravy, čím si môžete prispôsobiť kávu presne podľa svojich preferencií.